ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


1. Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν (και να αξιώνουν) ότι:
-Όλες οι υπηρεσίες έχουν υποχρέωση o Να απαντούν οπωσδήποτε σε όλες τις αιτήσεις.
-Όταν δεν είναι δυνατή η ικανοποίηση του αιτήματος, πρέπει να αναφέρουν τους συγκεκριμένους λόγους (διατάξεις, νόμους, κ.α.) οι οποίοι δικαιολογούν την απόρριψή του.
-Να διαβιβάζουν τις αιτήσεις των πολιτών, αν υποβλήθηκαν σε αναρμόδια υπηρεσία, στις αρμόδιες υπηρεσίες εντός 5 ημερών και να ενημερώνουν τον πολίτη.
-Να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις των πολιτών μέσα σε 60 ημέρες το αργότερο. Αν είναι συναρμόδιες περισσότερες υπηρεσίες η προθεσμία παρατείνεται ακόμη για 15 ημέρες (75 ημέρες).
-Να δίνουν απλές πληροφορίες, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις αμέσως και το αργότερο σε ΙΟ ημέρες (εξαιρούνται περιπτώσεις χορήγησης συντάξεως γήρατος).
Σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν τηρεί τις ανωτέρω αναφερθείσες προθεσμίες οι πολίτες μπορούν να ζητούν εξέταση της υπόθεσής τους από το "Συνήγορο του Πολίτη" και αποζημίωση από την Επιτροπή του άρθρου 5 του Ν.1943/1991.

2. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να λαμβάνει γνώση οποιουδήποτε εγγράφου με απλή αίτηση του, χωρίς να υποχρεώνεται να αναφέρει τους λόγους. Εξαιρούνται τα έγγραφα που αναφέρονται στην οικογενειακή ζωή τρίτων, όταν παραβλέπεται το απόρρητο, όταν δυσχεραίνεται η έρευνα δικαστικών και αστυνομικών αρχών και τέλος όταν η συγκεκριμένη απαγόρευση έχει αποφασιστεί με υπουργική απόφαση.

3. Ο πολίτης δικαιούται να απολαμβάνει υπηρεσίες ποιότητας. Το Δημόσιο υποχρεούται να καθιερώνει ώρες υποδοχής κοινού καθώς και να εξυπηρετεί με το σύστημα προτεραιότητας. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους τηλεφωνικά στον αριθμό "1502" και να ζητούν διοικητικές πληροφορίες τηλεφωνικώς από το "177".

4. Οι υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να διευκολύνουν τους πολίτες στην συμπλήρωση των αιτήσεων τους, να πρωτοκολλούν τις αιτήσεις και να δίνουν αριθμό πρωτοκόλλου, να επικυρώνουν φωτοαντίγραφα δημοσίων εγγράφων από το πρωτότυπο, να θεωρούν το γνήσιο της υπογραφής, να επικοινωνούν με τους πολίτες τηλεφωνικά και να τους πληροφορούν για το στάδιο της διαδικασίας στο οποίο βρίσκεται η υπόθεσή τους, να διαθέτουν έντυπα αιτήσεων και να πωλούν υπεύθυνες δηλώσεις και χαρτόσημα.

Για λεπτομέρειες επισκεφθείτε την παρακάτω σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών:
www.polites.gr



Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Ο "Συνήγορος του Πολίτη" συστάθηκε με τον Ν. 2477/97 και αποτελεί ανεξάρτητη διοικητική αρχή. Στο "Συνήγορο του Πολίτη" και για θέματα αρμοδιότητάς του μπορεί να προσφύγει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο του οποίου τα δικαιώματα ή νόμιμα συμφέροντα παραβιάζονται ή θίγονται από ατομικές διοικητικές πράξεις ή παραλήψεις των δημοσίων υπηρεσιών, αφού προηγουμένως, όμως, έχει εξαντλήσει τις προβλεπόμενες ανά υπηρεσία δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων. Ο "Συνήγορος του Πολίτη" μπορεί επίσης να παρεμβαίνει και αυτεπάγγελτα.

Διεύθυνση αλληλογραφίας και τηλέφωνο επικοινωνίας για τον "Συνήγορο του Πολίτη"


Ν. Διαμαντούρος
Χατζηγιάννη Μέξη 5,
11528, Αθήνα

Τηλ. 01 - 72 89 600
Fax 01 - 72.92.129

Για λεπτομέρειες επισκεφθείτε την παρακάτω σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών:
http://www.synigoros.gr/



Ο ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ο Διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζει τις καταγγελίες περιπτώσεων κακής διοικήσεως από πλευράς των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Ο Διαμεσολαβητής δεν μπορεί να επιληφθεί καταγγελιών που αφορούν τη δημόσια, περιφερειακή ή τοπική διοίκηση των κρατών μελών.

Ποίος μπορεί να υποβάλλει καταγγελία; Κάθε πολίτης κράτους μέλους της Ενώσεως ή οποιοσδήποτε ζει σε ένα κράτος μέλος, μπορεί να υποβάλλει καταγγελία στον Διαμεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί ή άλλα σωματεία που έχουν την έδρα τους στην Ένωση έχουν επίσης τη δυνατότητα υποβολής καταγγελίας στον Διαμεσολαβητή.

Τι συνιστά περίπτωση κακής διοίκησης; Περίπτωση κακής διοίκησης σημαίνει πλημμελή ή κατωτέρας ποιότητας διοίκηση. Τούτο συμβαίνει όταν ένα θεσμικό όργανο δεν πράττει κάτι το οποίο έπρεπε να πράξει, εάν το πράττει εσφαλμένα ή εάν πράττει κάτι το οποίο δεν έπρεπε να πράξει. Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής:
- διοικητικές παρατυπίες
- αδικία
- διακρίσεις
- κατάχρηση εξουσίας
- έλλειψη ή άρνηση παροχής πληροφοριών
- μη αναπόφευκτη καθυστέρηση

Ποία είναι τα θεσμικά όργανα και υπηρεσίες;
Τα κύρια θεσμικά όργανα και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας είναι :
- Η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
- Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
- Το Ελεγκτικό Συνέδριο
- Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (πλην της ασκήσεως δικαιοδοσίας)
- Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή
- Η Επιτροπή των Περιφερειών
- Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ίδρυμα
- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
- Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Πως υποβάλλεται καταγγελία;
Ο ενδιαφερόμενος απευθύνει επιστολή στον Διαμεσολαβητή σε οποιαδήποτε από τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης, εκθέτοντας σαφώς ποίος είναι, ποίο θεσμικό όργανο ή υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας καταγγέλλει και ποίοι είναι οι λόγοι της καταγγελίας στην οποία προβαίνει.

Μία καταγγελία πρέπει να γίνει εντός διετίας από την ημερομηνία κατά την οποίαν υπέπεσαν στην αντίληψή σας τα γεγονότα επί των οποίων βασίζετε την καταγγελία σας.

Δεν χρειάζεται να θίγεται ως άτομο από την περίπτωση κακής διοικήσεως, πρέπει όμως να έχει ήδη επικοινωνήσει με το σχετικό θεσμικό όργανο ή τη σχετική υπηρεσία, για παράδειγμα μέσω επιστολής.

Ο Διαμεσολαβητής δεν επιλαμβάνεται υποθέσεων που ευρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης ή επί των οποίων έχει ήδη αποφανθεί δικαστήριο.

Ο Διαμεσολαβητής θα εξετάσει την καταγγελία και θα ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο για το αποτέλεσμα της εξέτασης.

Μία καταγγελία μπορεί να υποβληθεί στον Διαμεσολαβητή της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης με απλή επιστολή.

Διεύθυνση αλληλογραφίας και τηλέφωνα επικοινωνίας για τον Διαμεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Τhe European Ombudsman
1 Av. du President Robert Schuman
Β.Ρ. 403, F-67001 Strasbourg Cedex

Τel. (33) 3 88 17 40 Ο1
Fax. (33) 3 88 17 90 62
E-mail :
[email protected]


Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ

Ο "Τραπεζικός Μεσολαβητής" είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός που δημιουργήθηκε για να εξετάζει δίκαια, αμερόληπτα και με διαφανείς διαδικασίες τις διαφορές των συναλλασσόμενων με τις τράπεζες και να επιδιώκει τη φιλική διευθέτηση τους. Αφορά μόνο ιδιώτες (όχι νομικά πρόσωπα) για τραπεζικές συναλλαγές που δεν αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Οι υπηρεσίες του Τραπεζικού Μεσολαβητή παρέχονται δωρεάν.

Ο Τραπεζικός Μεσολαβητής εξετάζει παράπονα ή διαφορές που σχετίζονται με την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε ιδιώτες (π.χ. λογαριασμό κατάθεσης, χορήγηση δανείου, έκδοση επιταγών, κάρτες κ.ά.), από τις τράπεζες που συμμετέχουν στο θεσμό.

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ για την υποβολή παραπόνων είναι να απευθυνθείτε άμεσα στον υπεύθυνο του καταστήματος της τράπεζας σας. Θα ακούσει το πρόβλημα σας και θα σας βοηθήσει. Πρέπει να σας απαντήσει μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ, αν δεν σας ικανοποιεί η λύση που σας προτείνει, είναι να απευθυνθείτε στην ειδική Υπηρεσία Πελατών της τράπεζας. Πρέπει να σας απαντήσει εγγράφως μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες.

Αν δεν μείνετε ικανοποιημένοι από την απάντηση της υπηρεσίας ή αν περάσουν 10 ημέρες χωρίς να πάρετε απάντηση, μπορείτε, το αργότερο μέσα σε 1 μήνα (από την απάντηση της τράπεζας ή την πάροδο των 10 εργάσιμων ημερών), να υποβάλετε γραπτώς το παράπονο σας στον Τραπεζικό Μεσολαβητή. Γι' αυτό ζητήστε το Έντυπο παραπόνων προς τον Τραπεζικό μεσολαβητή" από τον Διευθυντή της τράπεζας σας.


Ο Τραπεζικός Μεσολαβητής θα σας ενημερώσει άμεσα με επιστολή ότι παρέλαβε το έντυπο του παραπόνου σας. Εφόσον το παράπονο σας αφορά θέμα που ο Τραπεζικός Μεσολαβητής μπορεί να εξετάσει, και αφού απευθυνθεί στην τράπεζα για να ακούσει την άποψη της, θα προβεί με απόλυτη εχεμύθεια και σε σύντομο χρόνο στις παρακάτω ενέργειες:

Αρχικά θα προτείνει τη φιλική διευθέτηση της διαφοράς. Αν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός, ο Τραπεζικός Μεσολαβητής θα προχωρήσει σε έγγραφη σύσταση προς τα δύο μέρη με σκοπό και πάλι την επίλυση της διαφοράς. Αν η σύσταση δεν γίνει δεκτή μπορείτε να επιδιώξετε την ικανοποίηση σας στα δικαστήρια.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η διαδικασία εξέτασης παραπόνων από τον Τραπεζικό Μεσολαβητή σε καμία περίπτωση δεν αναστέλλει τις νόμιμες προθεσμίες για προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Ο Τραπεζικός Μεσολαβητής δεν εξετάζει: Γεγονότα που συνέβησαν πριν την 15/3/1999, παράπονα για τα οποία δεν έχετε απευθυνθεί στην τράπεζα σας, παράπονα που υποβάλλονται στον Τραπεζικό Μεσολαβητή μετά από 1 μήνα από την απάντηση τράπεζας ή την πάροδο των 10 εργάσιμων ημερών χωρίς απάντηση, παράπονα που υποβάλλονται στον Τραπεζικό Μεσολαβητή μετά από 3 μήνες αφότου συνέβη το γεγονός που τα προκάλεσε.

Διεύθυνση αλληλογραφίας και τηλέφωνο επικοινωνίας για τον Τραπεζικό Μεσολαβητή:
Καραγιώργη Σερβίας 12-14,
Αθήνα 105 62,
Τ.Θ. 3391,
102 10 Αθήνα

Τηλέφωνο 010-3376700,
Fax 010-3238821
e-mail
[email protected]

Για λεπτομέρειες επισκεφθείτε την παρακάτω σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών:
www.bank-omb.gr